Weledas hager

Medisinplantehager har vært en viktig del av virksomhetskulturen hos Weleda helt siden stiftelsen i 1921. Vår største medisinurtehage befinner seg i Tyskland, men vi har også hager i England, Frankrike, Sveits, Nederland, Brasil, Argentina og New Zealand.

Medisinplantehager har vært en viktig del av virksomhetskulturen hos Weleda helt siden stiftelsen i 1921. Vi dyrker medisinplanter til legemidler og kroppspleieprodukter i hagene våre, men de er også en fantastisk måte å få folk til å forstå kjernefilosofien vår på – «i harmoni med menneske og natur».

Helt fra begynnelsen av har dyrking av medisinplanter vært en av metodene våre for å sikre forsyninger av friske og tørkede planter – selve grunningrediensene i legemidlene og kroppspleieproduktene våre. Gjennom biodynamisk jordbruk og dyrking sikrer vi oss at de verdifulle ingrediensene våre ikke kommer i kontakt med sprøytemidler og giftige stoffer. Det dreier seg imidlertid ikke bare om hva vi holder ute fra hagene våre, men også om hva vi tilfører. Kompostering bidrar til å utvikle et aktivt liv i jorden, og spesielle preparater med kugjødsel og jordnærende urter som løvetann og vendelrot hjelper jorden til å bli mer fruktbar.

Weledas hager vedlikeholdes som rike naturlige levesteder, med levende hekker og naturvennlige nisjer hvor hjelpende insekter holder til. Ved å ønske disse dyrene velkommen i hagene våre bidrar vi til å bevare naturens selvregulering, så vi unngår spredning av skadedyr og sykdommer. Plantemangfoldet bidrar selvsagt også til økologisk stabilitet, og det er alltid pollen og nektar tilgjengelig for de gunstige insektene.

Tyskland

Weledas største hage med medisinplanter ligger i Tyskland

Weledas største hage med medisinplanter ligger i Tyskland, på et platå nord for Schwäbisch Gmünd. Med sine 20 hektar er det den største av sitt slag i Europa. Her kjenner mangfoldet ingen grenser – 260 plantearter dyrkes biodynamisk, og 180 av disse artene brukes som ingredienser i medisinprodukter og naturkosmetikk. Planter som slåpetorn, trollhassel, hagtorn samt mange dyr, fugler og vivelløse dyr finner et levested her mellom de fem kilometer lange levende hekkene. Den enorme rikdommen av blomster tiltrekker seg mange insekter, slik som blomsterfluer, parasittvepser og marihøner.

På de åpne jordene er våre største avlinger flerårige, naturlig hjemmehørende arter. Det omfatter 25 ulike trær, som vi høster bark, blomster, frukter, røtter og hele planter fra. Medisinplanter har bedre levevilkår her sammenlignet med ute i naturen, på grunn av den spesielle måten vi behandler jorden på – med blant annet naturlige sprøytepreparater og gartnernes omhyggelige oppmerksomhet. Her i den fruktbare jorden i utkanten av Schwäbische Alb myldrer hagen av liv fra mars til oktober. Innhøstingen begynner tidlig i de første vintermånedene, når røttene av svaleurt og kvann høstes.

Gartnerne våre anser planter og hager som hele organismer. De er oppmerksomme på det komplekse forholdet mellom planter og jordtype, fremmer veksten og er aktive og kreative når naturen trenger hjelp. Den beskyttede bregnen, for eksempel, vokser under en skyggefull tunnel av parkslirekne i Weledas hage, noe som gir den de samme lysforholdene den ville hatt på sitt naturlige levested i skogen.

Frankrike og Sveits

Overflod av farger i blomstringsperioden

Et stort antall forskjellige medisinplantearter på forholdsvis lite plass skaper en overflod av farger i blomstringsperioden. Weledas hager i Arlesheim i Sveits nær Basel, og i franske Bouxwiller nær Huningue, ligger begge rett ved siden av kontoret og produksjonsanleggene. Bouxwillers hage er en øy av biologisk mangfold i et hav av konvensjonelt landbruk. Det 3,75 hektar store området er lukket inn bak viltvoksende hekker. Fugler, insekter og amfibier føler seg hjemme på dette tilfluktsstedet av dammer, tørre steinvegger og frukttrær. Til tross for at det er et relativt lite område, dyrkes det opptil 70 medisinplanter her. Hagen i den sveitsiske byen Arlesheim er omgitt av skog og 100 hektar økologisk dyrkbar jord. De mange artene som vokser her på markene, står i kontrast til det økologiske storskalalandbruket i de umiddelbare omgivelsene. Til tross for at Basel ikke ligger langt unna, føles det som å være ute på landet.

England

Hagestien i denne Weleda-hagen fører ikke til overdådige blomsterbed

I hagene i Ilkeston i Derbyshire i Midlands-regionen av England er de fargesprakende oransje engene med ringblomster virkelig iøynefallende i sommermånedene. Hagestien i denne Weleda-hagen fører ikke til overdådige blomsterbed, men til små naturlige jordstykker som har sin helt egen blyge og beskjedne sjarm. Hagen ligger i utkanten av Ilkeston, som ble mer betydningsfullt under den industrielle revolusjonen. Det blomstret i mange år grunnet gruvedrift og den tilhørende industrien. Dagens landskap viser effektene av denne industrielle arven. Masser av regn skaper en våt og tung jord som ikke akkurat er ideell for å dyrke medisinplanter. Men biodynamisk dyrking har vist sine magiske krefter og gjort dette om til et fruktbart stykke jord. Områdets og landets historie er dessuten stadig synlig i hvert hjørne av hagen.

Nederland

Vinden blåser saltlukten fra Nordsjøen innover land, mens levende hekker og kratt beskytter hagen mot de bitende kalde kystvindene. Denne nederlandske hagen ligger midt i et industriområde og føles som en oase som tilbyr et ideelt tilfluktssted for insekter og fugler, samtidig som den fremmer biologisk mangfold. Selv om en hektar høres nokså beskjedent ut, inneholder hagen en enorm variasjon av medisinplanter. Mer enn 200 plantearter dyrkes her. Den tunge jorden får en bedre struktur med kraftig mineralisert kompost, og for å oppfylle noen av plantenes spesielle behov blir jorden ytterligere variert fra tung til lett, fra våt til tørr, fra næringsrik til næringsfattig. Et oppvarmet drivhus brukes også til å dyrke enkelte tropiske medisinplanter. Nesten alle plantene som trengs til Weledas produkter, dyrkes her.

Brazil

En overflod av naturlige arter

São Roque ligger bare en halvtimes kjøretur fra Brasils millionby São Paulo, men det føles som en annen verden. En overflod av naturlige arter føler seg hjemme i denne røde jorden. Hagen ligger nær Serra do Mar, en region beriket av en fjellkjede med regnskog langs Brasils sørøstlige kyst. Byen São Roque var én gang hovedveien mot vest til Paraguay og Bolivia, som immigranter fra Portugal, Italia, Japan og Tyskland reiste via på 1900-tallet.  De brakte med seg en spesiell og annerledes tradisjon av grønnsaker og fruktdyrking. Selv i dag er São Roque berømt for vin og god mat produsert på små familiegårder. Hagen ble til på 1980-tallet på et stykke svært fruktbar jord av vulkansk opprinnelse. Den ligger ved en liten innsjø omgitt av gårder og skog, og byr på fred og mangfold for enhver som finner veien hit fra den travle storbyen.

Argentina

1200 meter over havet, omgitt av gressletter, barskog og blandet skog, dyrker Jorge Giusto sin egen apotekhage.

Vi befinner oss i Córdoba-regionen midt i hjertet av Argentina. Denne Weleda-hagen har ikke blitt anlagt med fint danderte bed og jordstykker. I stedet blomstrer medisinplanter som nøkleblom, echinacea, berberis og bregner tilfeldig i det eksisterende viltvoksende landskapet. Gamle trær gir skygge i de varme sommermånedene, og en bekk bukter seg gjennom de 30 hektarene med bugnende hager. Rundt 70 arter medisinplanter blir dyrket her, og innhøstingen foredles til legemidler på Jorges eget apotek i Buenos Aires.

New Zealand

På New Zealands nordlige øy, ved foten av Te Mata og i den vinproduserende regionen Hawkes Bay, ligger hagen Havelock North.

Rundt 50 medisinplanter blir dyrket i dette middelhavsklimaet med sine lange, varme sommermåneder. Warren Pearce og andre gartnere i New Zealand dyrker markene her etter prinsippene for biodynamisk jordbruk. Innhøstingen gjøres for det meste for hånd, slik at man unngår bruk av tunge landbruksmaskiner og holder jorden lett og luftig. Tre kuer gir den nødvendige gjødselen, som bidrar til å forbedre jordens kvalitet sammen med egnet kompost. Mangfoldet av planter er stor, i likhet med fuglelivet, med en kvitrende overflod av fugler som hører hjemme her slik som prestefuglen tui, den new zealandske duen kererū og den komiske sultanhønen pukeko.