Iris

Atlas Mountains, Morocco
Mapp of Morocco - Iris

Mestrer en perfekt balansekunst mellom fuktighet og tørke

Irisen – også kalt sverdlilje – er oppkalt etter den greske regnbuegudinnen Iris, som bringer vann og er gudenes sendebud. Regnbuefargene på disse slående vakre blomstene, og plantens evne til å oppbevare vann i lange perioder i de tykke røttene sine, forklarer forbindelsen til den mytologiske navnesøsteren.


Ekstrakter av irisrot er ingredienser som lenge har vært brukt i Weledas kosmetikk for å fremme hudens fuktbalanse og tilføre en verdifull eterisk olje. Irisen blomstrer i avsidesliggende områder i Marokkos Atlasfjell, hvor et tett samarbeid mellom Weleda og våre franske partnerselskaper sikrer en stabil inntekt for cirka 300 jordbruksfamilier.

Selv i dag er en høy prosentandel av befolkningen i Marokkos distrikter avhengig av småskalajordbruk som sin viktigste inntektskilde. Avlingen kan utgjøre opptil 50 prosent av enkelte familiers inntekt, men dette er kun mulig hvis bærekraftige partnerskap etableres, som for eksempel forholdet mellom Weleda og de som dyrker Iris germanica økologisk i Tirdouime-regionen i Atlasfjellene. Klimaet her i Atlasfjellene, 1600 meter over havet, er kaldt om vinteren og svært varmt om sommeren. Luften er tynn og tørr, og jorden er skrinn.  Praktisk talt alt arbeidet på jordene, fra planting til innhøsting, utføres for hånd, kanskje hjulpet på vei av muldyr. I disse små virksomhetene er maskiner for dyre og for upraktiske å bruke.

Jordbrukerne arbeider i et område på 20 kvadratkilometer, som består av små, steinfylte marker som måler mellom 400 og 600 kvadratmeter. På disse terrasseformede jordene som er omhyggelig anlagt i fjellene, dyrker jordbrukerne lin, linser og litt løk samt andre grønnsaker. Økologisk dyrking av irisrøtter supplerer på ideelt vis de tradisjonelle avlingene og gir jordbrukerne, som har samlet seg i et kooperativ, en regelmessig inntekt. Ved innhøstingen om våren bringer hver av de 300 familiene opptil 400 kilo friske jordstengler fra irisen. Disse er fulle av verdifulle eteriske oljer som er svært ettertraktede innen naturkosmetikk og naturlige dufter.

Tørket i fjelluften

Før den eteriske oljen kan utvinnes, må hele avlingen – hundretusener av rotknoller på størrelse med poteter – skrelles for hånd og tørkes i fjellenes luft og sol. Denne prosessen kan ta opptil en uke, og røttene mister cirka 80 prosent av vekten sin i denne perioden. Først deretter blir de harde, tørre røttene brakt ned i dalen av muldyr til ytterligere foredling for å utvinne den dyrebare oljen. Jordbrukernes kooperativer, som blir jevnlig inspisert av Weleda og våre franske partnerselskaper, har ført til større lokal økonomisk aktivitet, bærekraftig forbedring av de små jordbrukernes inntekter og en stigning i den generelle levestandarden.

Ingrediens

Image of Root Jpg Iris Root - Iris-Root

Iris Germanica Root Extract

Iris Germanica Root Extract

Stammen av Iris består av en stor del stivelse og inneholder mucilaginøse stoffer, tanniner samt essensiell olje, som er ansvarlig for den lukt av lukt av det tørkede Iris-rhizomet. Ekstrakter av Iris-stammen regulerer fuktighetsnivået i huden.