Sea Buckthorn

Tuscany, Italy
Image of Sea Buckthorn Italy - Buckthorn

Bær som er spekket med C-vitaminer og proppfulle av solskinn

Tindved er opprinnelig en viltvoksende plante fra Sentral-Asia. I løpet av årtusenene har den spredt seg naturlig over Alpene i Sentral-Europa til kystene ved Nordsjøen og Østersjøen. Tindvedens modne bær har forsynt Weledas kosttilskudd med saft spekket med vitaminer i nesten 70 år. Da vitenskapsfolk under 2. verdenskrig letter etter naturlige kilder til vitamin C, støtte de på tindveden i Sveits og bestemte seg for å utnytte plantens potensial. Dette var opphavet til produktene vi i dag kjenner som Sea Buckthorn Juice og Elixir. Nå nylig har Weleda utviklet rike, naturlige og økologiske kosmetikkprodukter basert på tindvedoljer.

De fineste sortene trives

De siste 20 årene har bærene blitt samlet inn fra planter i naturen som vokser i kontrollerte områder i Alpene. I dag gror de fineste sortene av tindved i et område på cirka 100 hektar i San Marino og gir en årlig avling på 200 tonn friske, økologisk dyrkede bær. Familiebedriften Künzi & Röthlisberger presser nesten 100 tonn frisk saft fra disse bærene i et nært samarbeid med Weleda som har pågått i over ti år.

 

Kurt Künzi, en tradisjonell planteforedler, begynte å eksperimentere med dyrking av utvalgte sorter av tindved fra Alpene på slutten av 1980-tallet. Utvelging og foredling av de mest egnede sortene er en kompleks prosess som krever tid og tålmodighet. Foredlerne øker mengden av planter ved å ta stiklinger av små grener fra utvalgte moderplanter som dyrkes i en spesiell blanding av jord og kompost. 
Kurt flyttet etter hvert det biodynamiske gartneriet sitt til San Marino i Maremma Pisana i Toscana, nær den solfylte byen Pisa. Her er vekstvilkårene ideelle – jorden får næring med kompost, og stedet nyter godt av flere timer med solskinn enn de sydlige dalene i Alpene. Dette er viktig, da tindved trenger så mye lys som mulig for å danne de verdifulle vitaminkompleksene. Men det er likevel kun etter tre til fire år at en analyse kan avsløre om bærenes saft har en god nok sammensetning og kvalitet.

Kurt Künzi og teamet hans dyrker for øyeblikket mer enn fem varianter av tindved. For saft og sirup til innvortes bruk finnes det varianter som har et rikt innhold av vitaminer og sporstoffer. Og akkurat som med vin må man i saften være obs på aromaen, surheten og den korrekte blandingen av forskjellige sorter. Andre varianter er bedre for å fremstille den næringsrike tindvedoljen til kosmetiske produkter. Dette er fordi de har et høyere oljeinnhold i fruktkjøttet, i likhet med oliven, og derfor er verdifulle for styrkende hudpleie.

For Kurt Künzi og hans fire ansatte gjennomsyrer bærekraftighet alt de gjør i San Mario. Det begynner med utvelgingen av planter, fortsetter på de biodynamiske jordene og inkluderer bruken av energisparende

Én viltvoksende plante i året

Den viltvoksende tindveden belyser et viktig aspekt av filosofien bak biodynamisk landbruk og bærekraft for Weleda. Landbruks- og medisinplanter som kan samles inn fra naturen, blir i stadig høyere grad dyrket. Dette er delvis på grunn av at levestedene forsvinner fordi mennesker bygger på dem, og også på grunn av en reduksjon av arter som resultat av intensiv dyrking. Weleda har satt seg et forretningsmål om å begynne å dyrke én viltvoksende plante i året, noen ganger i samarbeid med forsknings- og dyrkingspartnere, men også i vår egen biologisk mangfoldige medisinplantehage. På den måten kan vi sikre at truede plantearter overlever i fremtiden. Ved å beskytte disse plantene gjennom dyrking sikrer Weleda også fortsatt tilgang til de viktige råvarene som er nødvendige for våre helt unikt gunstige produktserier.

Ingrediens

Sea Buckthorn Oil

Hippophae Rhamnoides Oil

Den oransje-gule til røde havtornolje er verdifulle aktive oljer som er preget av en høy andel umettede fettsyrer, vitamin E og karotenoider. Sea Buckthorn Oils har regenererende, antioksidanter og intensive hudpleieegenskaper.