Natur

Sunn jord takket være biodynamisk dyrking

Hvorfor biodynamisk dyrking fremmer sunt jordbruk

Det er ikke skogene, men jord som fungerer som planetens største karbonlager etter havene. Jord, som en levende del av jordskorpen, filtrerer også regnvann for å skape nytt rent drikkevann. Uten jordens kraft ville det ikke være mat

Hva vi gjør: biodynamisk dyrking

Over 90% av maten vår vokser i jord. To tredjedeler av verdens arter lever i jorda. Biodynamisk dyrking bevarer humuslaget og kan bidra til å danne ny humus - vi har observert dette i flere tiår i Weleda-hagene.

Alt som vokser og blomstrer i våre vekstgårder og åkre blir dyrket i henhold til biodynamisk praksis. Vi bruker en rekke naturlige metoder for å holde jorden sunn, for å styrke den og gjøre den mer fruktbar. Dette betyr også at sykdommer har mindre sjanse for å spre seg.

Det tar veldig lang tid for sunn, fruktbar jord å utvikle seg: omtrent 15 000 år for bare en meter jord.

These frizzy hairs are more than meets the eye – they carry thousands of tiny air bubbles that reflect the light.

Hvordan oppstod ideen om biodynamisk jordbruk?

En gruppe bønder spurte forskeren og filosofen Rudolf Steiner (en av grunnleggerne av Weleda) om råd. Bøndene var bekymret for at kvaliteten på deres produkter, jordens fruktbarhet og helsen til deres planter og dyr hadde forverret seg betydelig. Steiner holdt deretter en rekke foredrag om "landbruks velstand." Dette var 1924 - og markerte starten på moderne biodynamisk dyrking.

Humus nærer jorden

Det starter med at berg sprenges av frost og dermed forvitres. Varme og fuktighet utløser kjemiske reaksjoner som oppløser bergarten i de fine partiklene som danner jord. Rester av planter og dyr, så vel som blader og trenåler som har falt til bakken, danner et lag med organisk materiale som langsomt forvandles av mikroorganismer til humus. Dette humuslaget inneholder viktige næringsstoffer og mineraler for planter og små jordorganismer. Normal dyrkbar jord har et humusinnhold på 1 til 4%. Såkalt svart jord, som er spesielt rik på humus, kan inneholde opptil rundt 12% humus.

Grønn gjødsel beskytter jorda

 

Selv om vi følger strenge biodynamiske metoder, forstyrrer jordbruk fortsatt jordens følsomme økosystem. Så vi prøver forsiktig å hjelpe jorden til å opprettholde eller til og med øke fruktbarheten. En måte er gjennom grønn gjødsel. I Weleda-hagene dyrkes belgfrukter, som rødkløver, som en mellomavling mellom to hovedavlinger. Når de vokser på markene, absorberer de energi fra solen og nitrogen fra luften, som omdannes til næring for jordorganismer for den påfølgende avlingen. De fleste grønne gjødselplanter spirer i løpet av kort tid, dekker jorden raskt og beskytter den mot sol, vind og regn.

Dette hindrer næringsstoffer i å bli vasket bort og forhindrer erosjon, mens røttene til den grønne gjødselen løsner og lufter jorden og forbedrer strukturen.

Dyrkbar jord forsvinner

Hvert år går rundt 10 millioner hektar dyrkbar jord tapt over hele verden, et område på størrelse med Sør-Korea. I dag inneholder en fjerdedel av verdens totale jordareal betydelig mindre humus og næringsstoffer enn for 25 år siden, eller er ikke lenger egnet for dyrking av avlinger. Dette skyldes avskoging, slashand-burn, klimaendringer, jordbruk og intensiv landbruk som tømmer jorden for næringsstoffene den trenger.

Weleda hager: Steder med mangfold

Weledas medisinplantehage i Tyskland er den største biodynamiske hagen i Europa. Om våren etter en periode med vinterhvile begynner gartnerne våre å snu jorden i bedene og åkrene for å forberede den på nye frø og unge planter. I løpet av denne tiden opplever de jorden som grunnlaget for alt liv. En håndfull jord inneholder nesten like mange levende vesener som det er mennesker på jorden: milliarder av mikroorganismer og små skapninger som bakterier, ormer, sopp, midd, biller og alger. Selv om de er små, er disse innbyggerne våre hjelpere, og deres rolle av stor betydning: de gjør jorden fruktbar. Når vi snur jorda, sørger vi for at vi bare griper inn i jordlivet i så liten grad som absolutt nødvendig.

Hva du kan gjøre

Det være seg i din egen hage eller i dine shoppingvalg, her er noen måter du kan bidra til å pleie sunne jordarter:

  • Plante en blomstereng i stedet for en plen eller legge grus: ville planter i hagen gir et habitat for små organismer og en rekke røtter som vokser til forskjellige dybder i jorden.
  • Bedre jord takket være grønn gjødsel: Planter som kløver eller lucerne kan sås og deretter bearbeides i jorden like før, under eller etter blomstring. Grønn gjødsel fungerer som en naturlig gjødsel, lufter og nærer jorden og forbedrer vannretensjonen.
  • Kjøp økologisk mat: Økologisk jordbruk avstår i stor grad fra bruk av kjemiske plantevernmidler og syntetisk mineralgjødsel. Dette kommer igjen jorden til gode.